Film o mniszce Jeong Kwan, mówi Krzysztof Figielski

29 maja
16:00

Krzysztof Figielski, od dawna praktykujący zen, opowie o filmie dokumentalnym przedstawiającym sylwetkę koreańskiej mniszki Jeong Kwan, słynnej z dokonań kulinarnych.

Film to odcinek trzeciej serii Netflixowego „Chef’s Table”, trwający około godziny.

Krzysztof pisze tak:

Dokumentalny film o życiu koreańskiej mniszki Jeong Kwan, który poruszył mnie swoim wizualnym pięknem, zachwyciła czcigodna Jeong, jej energia i radość, zafascynowało jej podejście do gotowania i jedzenia. Głęboki buddyjski wymiar towarzyszący przygotowywaniu przez nią potraw dla mnichów z klasztoru Baegyang-sa, przekaz, którym dzieli się z nami może być niezwykle inspirujący. To co robi z warzywami w ogrodzie i w kuchni, jest zarazem rodzajem praktyki medytacyjnej jak i sztuki.

Jeong Kwan o twórczości: ”Kreatywność i ego nie mogą iść ze sobą w parze. Jeśli uwolnisz się od porównującego i zazdrosnego umysłu, twoja kreatywność otwiera się bez końca. Tak jak woda wypływa ze źródła, tak kreatywność wypływa z każdej chwili. Nie wolno ci być swoją własną przeszkodą. Nie możesz być własnością środowiska, w którym się znajdujesz. Musisz być właścicielem środowiska, fenomenalnego świata wokół ciebie. Musisz być w stanie swobodnie poruszać się w i poza swoim umysłem. To jest właśnie bycie wolnym. Nie ma możliwości, abyś nie otworzył swojej kreatywności. Nie ma żadnego ego, o którym można by mówić. Takie jest moje przekonanie.”