Poniedziałki spokojnie zamieszkiwane

Mnisi i mniszki schodzili się w klasztorze na czas pory deszczowej, by – jak mówi tradycja – przez 100 dni pozostawać w odosobnieniu. Owo odosobnienie nazywano po japońsku ango, co znaczy spokojne zamieszkiwanie (co za treściwy język!). Plan dnia był stały i w stosunku do sessin, czyli ścisłych odosobnień, mało wymagający. Na Zachodzie podtrzymuje się ten zwyczaj. Na przykład w Buddyjskiej Wspólnocie Zen Kannon raz do roku, w okresie letnim, organizowane jest trzy-czterotygodniowe odosobnienie w pozamiejskim ośrodku.

Bardzo, bardzo chcielibyśmy móc urządzać w Fundacji takie długie odosobnienia – ale na razie to tylko marzenie. Możemy natomiast – i już to robimy od kwietnia 2022 r. – prowadzić cotygodniowe całodzienne praktyki, w czasie których jest sześć lub siedem rund medytacji, praca, wspólne posiłki i różne aktywności. Tak na spokojnie. Dla tych, którzy czują się początkujący lub doświadczeni. Można wziąć udział w całości, można w dowolnej części. Prosimy tylko nie przychodzić w trakcie medytacji, ale o dowolnej innej porze.

Jeśli ktoś potrzebuje instrukcji medytacji, proszę o kontakt (fundacja@kannon.pl), to się umówimy.

Zgłoszenie pomoże nam w zadbaniu o odpowiednią ilość jedzenia. Ale jeśli ktoś przyjdzie wiedziony nagłym impulsem, to też OK.

Nie wskazujemy żadnej konkretnej opłaty uznając, że zależy ona od kilku czynników: długości pobytu, zamożności, szczodrości i zadowolenia z tego, co się w Fundacji zastało. Ale zawsze namawiamy do zostawienia darowizny, ponieważ Fundacja – co oczywiste – jest organizacją pozarządową, a więc utrzymuje się z tego, co zostanie jej w ten czy inny sposób podarowane.

Co poniedziałek
Ponieważ różne rzeczy się przydarzają, sprawdź konkretną datę w kalendarzu praktyk Fundacji

Plan dnia:
5:20 – 6:00 zazen
6:00 – 6:10 kinhin
6:10 – 6:50 zazen (6:50 śpiewy, jeśli jest skład)
7:00 śniadanie (formalne czy nieformalne, ale razem)
8:00 – 11:00 praca
11:20 – 12:00 zazen
12:00 obiad (jw.)
13:00 – 15:00 praca
15:20 – 16:00 zazen