Samu: mycie okien

25 czerwca
8:00-10:00

Hania i Kuba podjęli się prowadzić samu, praktykę pracy. Jeśli ktoś ma jakieś pytania dotyczące kwestii technicznych, niech kontaktuje się z Hanią. Można też pisać na adres mailowy Fundacji fundacja@kannon.pl z zaznaczeniem, że to do Hani.

Hania tak zaprasza do wspólnej praktyki:

Cześć,
Piszę z intencją zaproszenia Was ponownie do sprzątania naszego zendo i napisania trochę więcej, jak to teraz działa.
Do tej pory zgłosiło się 6 osób. Stworzyliśmy grupę na WhatsApp, gdzie umawiamy się, kto kiedy, co może zrobić. To, co jest do zrobienia umieszczamy na tablicy w zendo, którą uaktualniamy na bieżąco.
Do tej pory posprzątaliśmy dokładnie wszystkie pomieszczenia i staramy się, żeby porządek utrzymywał się cały czas. Odkurzamy maty, poduszki, wycieramy kurz, zmywamy podłogę, sprzątamy toaletę, czyścimy sprzęt kuchenny, pierzemy ręczniki, ścierki itd.
Mamy w planach umycie wszystkich okien. Niedawno Kuba dawał znać, że w niedzielę, 11 czerwca organizuje mycie okien i oprócz niego nie było nikogo.
Zapraszamy!
Gassho,
Hania

Dla inspiracji zamieszczamy fragment tekstu o praktyce samu, który znaleźć można na stronie Upaya Zen Center:

Samu jest często wyjaśnia się prostymi stwierdzeniami w rodzaju „Oddaj się pracy.” lub „Stań się jednością ze swoją pracą.”, które są pięknymi i zwięzłymi wyrażeniami, jednak można też na tę praktykę spojrzeć głębiej. Okazją do praktykowania samu może być każdy z naszych codziennych obowiązków: zmywanie naczyń po jedzeniu, opieka nad starszym rodzicem czy spacer z psem. Jednak samo to, że wykonujemy pracę, nie oznacza, że robimy samu. Jeśli nasza praca ma być samu, niezbędne jest zaangażowanie w praktykę.

Nasze codzienne obowiązki i odpowiedzialności mogą być różne, ale praktyka samu jest zawsze praktyką relacyjną. W samu ćwiczymy urzeczywistnianie związku podmiotu i przedmiotu, a to jest związek całkowity. Elementy relacji są zawsze takie same: podmiot, przedmiot i odległość. Naszą praktyką jest rozpuszczanie dystansu i jednoczenie podmiotu i przedmiotu. Naszą praktyką jest realizacja zera.

tłum. Google i Totai